Conflict binnen een kleine VvE?

portalmediationBouw, communicatie, MediationLeave a Comment

Oplossen van een conflict binnen een kleine VvE.
Hoe komt het en wat doe je eraan…

Ook “mini”- VvE’s zijn gehouden aan de wettelijke regels. Niettemin handelt een vereniging, met twee of drie leden, uiteraard minder formeel dan een omvangrijke VvE met tientallen appartementsrechten.

Niet op schrift gezet..

Dat “informele”, daarin schuilt een gevaar.  Afspraken gaan in goed buren-overleg en schriftelijke vastlegging blijft soms achterwege.. 
Niet aan te raden, maar ja, wel begrijpelijk.  Maar wat was er nou precies afgesproken ook alweer over die nieuwe kozijnen? En wat gebeurt er als er jaren later een nieuwe eigenaar komt?  

Ook als er onderhoud of vernieuwing plaats moet vinden kunnen de stemmen staken.  Urgentie , kosten of wie neemt wat voor zijn of haar rekening?

Ondanks de goede bedoelingen ligt onenigheid op de loer.  Helaas groeit dat soms uit tot een ernstig conflict, tussen buren.

Harmonie moet hersteld

Het uitgangspunt is en blijft dat de leden blijven wonen en wel in goede harmonie.
Een conflict juridisch beslechten is duur, risicovol en beantwoordt vaak niet aan dat belangrijke uitgangspunt.
Goed, één partij krijgt “meer” gelijk, althans volgens de wettelijke regels, maar er is ook een verliezer.  Een situatie die voor beide buren bepaald niet bevorderlijk is, voor een goede verstandhouding in de toekomst.

Het alternatief voor een juridische strijd is Mediation.

Een duurzame oplossing

Minder kostbaar, minder tijdrovend maar vooral meer voldoening bij de partijen. Voldoening dat de oplossingen in goede harmonie uiteindelijk door henzelf zijn aangedragen, zodat hun onderlinge relatie weer in rustiger vaarwater komt. Gewoon weer samen door de spreekwoordelijke (voor-) deur kunnen; dat is het uitgangspunt.  Voor nu en de toekomst.
Zo pak je ook een conflict binnen een kleine VvE duurzaam aan.

 Stagneert de communicatie of is er  al sprake van escalatie?  Dan kan mediation ingezet worden om voor beiden een werkzame oplossing te genereren. Heeft u vragen-of hulp nodig? Bel of mail met Portal Mediation & Consultancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *