Over: Conflicten in de VvE

portalmediationBouw, communicatie, MediationLeave a Comment

Problemen of ruzie binnen de VvE:

Ik heb een conflict, wat nu?

“Er is veel wettelijk geregeld over VvE’s en toch verschillen bewoners onderling geregeld van mening. Er kunnen problemen zijn met het functioneren van de VvE in het algemeen of met het bestuur. Ook kunnen er problemen ontstaan als de ALV, door afwezigheid van leden, niet in staat is besluiten te nemen of als leden besluiten tegen houden of gewoonweg niet nakomen. Meestal lossen de leden de conflicten onderling op, maar als dat niet lukt is mediation en goede optie voordat je naar de rechter gaat.

De eerste stap: mediation
In Nederland wordt steeds vaker mediation toegepast, en met succes. Het voordeel van een mediation-traject is dat de oplossing door de twee partijen zelf wordt bereikt en dat is altijd beter dan een ‘opgelegde’ beslissing van de rechter. In dat laatste geval is er namelijk altijd een winnaar en een verliezer. Dat is een vrij vervelende situatie als je erna als buren met elkaar verder moet leven.
Mediation is over het algemeen goedkoper en sneller dan een juridische procedure bij de rechter. Het vindt altijd plaats op basis van vrijwillige medewerking en vertrouwelijkheid. Is één van deze voorwaarden afwezig dan is het opstarten van een mediation-traject niet zinvol en blijft er helaas niets anders over dan de gang naar de rechter. ” aldus Cora Vonk over problemen of ruzie binnen de VvE.

Nederland telt een flink aantal ‘slapende’ VvE’s; sommige schattingen gaan richting zo’n 30% van alle verenigingen van eigenaren. Het ligt voor de hand dat een deel daarvan slaapt wegens interne conflicten ofwel ruzie met de buren of mede-eigenaren van het appartementsrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *